Over THT en TGT datum

Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden. Op deze pagina geven we uitleg over THT en TGT datum.

THT   ‘Tenminste Houdbaar Tot’

TGT    ‘Te Gebruiken Tot’

De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
De THT datum wordt in de volksmond ook wel ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd. Op den duur kunnen de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.
Over dit onderwerp is daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbanken. Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.

Dus:

  1. Producten met een THT datum mogen door de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.
  2. Producten met een TGT datum mogen ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Er is 1 uitzondering: vlees dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren, mag tot 2 maanden na datum worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT datum.